[065] Wielopoziomowy piec termoolejowy HEUFT VATO wraz z osprzętem
Podstawowe informacje
Wielopoziomowy piec termoolejowy HEUFT VATO 324.2.2.2.2 wraz z osprzętem. Zestaw składa się z następujących elementów:
- Stół podawczy
- Stół spryskujący na wlocie
- Urządzenie załadowczo-rozładowcze
- HEUFT VATO 324.2.2.2.2
- Stół wydawczy ze zintegrowaną stacją spryskującą
- Odkurzacz
- Zestaw nie zawiera kotła grzewczego
Specyfikacja produktu
Wielopoziomowy piec termoolejowy HEUFT VATO 324.2.2.2.2 wraz z osprzętem. Zestaw składa się z następujących elementów:
- Stół podawczy
Na ręczny stół podawczy można przekazywać kęsy ciasta bezpośrednio z koszyczków lub z poprzecznych aparatów garowniczych wykorzystując do tego specjalne przygotowane ślizgi i zaczepy w stole.
Po przekazaniu kęsów ciasta z aparatu poprzecznego na stół podawczy , operator potwierdza ten fakt przyciskiem i taśma stołu podawczego przesuwa się o 1 takt szerokości 600mm tworząc miejsce dla rozładunku kolejnego aparatu załadowczego. Po pełnym załadowaniu stołu podawczego kęsami ciasta (wielkość wsadu jednej komory wypiekowej) operator potwierdza przyciskiem i kęsy przekazane są do urządzenia załadowczo-rozładowczego Concord. W podobny sposób taktami przesuwana jest taśma stołu podawczego w przypadku załadunku z koszyczków.
Konstrukcja stołu ze stali nierdzewnej, biała taśma stołu z tkaniny dopuszczonej do kontaktu z żywnością jest napędzana motoreduktorem.
Na wyposażeniu jest 5 wózków z aparatami poprzecznymi, wózki 10-poziomowe.
Wymiary wózka garowniczego : szerokość x długość x wysokość : 720x1980x1800mm. Szerokość użytkowa aparatów poprzecznych :600mm
- Stół spryskujący na wlocie
Przeznaczenie
W zależności od wykorzystania instalacji:
- Dla spryskiwania kęsów ciasta przed załadunkiem pieca
- Jako transport pośredni do urządzenia załadowczo/rozładowczego pieca, jeśli kęsy nie będą spryskiwane
Stół posiada 6szt dysz równomiernie spryskujących kęsy ciasta wodą.
Konstrukcja stołu ze stali nierdzewnej, taśma stołu z siatki nierdzewnej napędzanej motoreduktorem.
- Urządzenie załadowczo-rozładowcze
Przeznaczenie
Dla produktów takich jak chleby, bułki o minimalnej wadze kęsa około 60g. Urządzenie załadowcze i rozładowcze jest zaprojektowane jako stół wjazdowydo pieca, zainstalowany między ramą podnoszącą. Ruch pionowy stołu zapewnia motoreduktor. Urządzenie załadowczo-rozładowcze wyposażone jest w specjalną taśmę materiałową, którego taśma jest również przesuwana do przodu i do tyłu dzięki napędowi.
Załadunek
Załadunek kęsów ciast do odpowiedniej komory pieca, urządzenie załadowcze porusza się w pionie, zatrzymując się naprzeciw odpowiedniej komory. Przenośnik porusza się do przodu w głąb do końca komory wypiekowej-taśma w pozycji nieruchomej. Stół wycofując się z komory uruchamia taśmę transportową stronę pieca a kęsy ciasta zostają wyładowane w komorze. Urządzenie wraca do stołu podawczego.
Rozładunek półek
Po zakończeniu wypieku urządzenie otrzyma sygnał do rozładunku gotowych wypieków. Urządzenie ustawi się na przeciw odpowiedniej komory.
Stół automatu wjeżdża do komory wypiekowej a taśma porusza się do tyłu i podbiera wypieczony produkt. Po osiągnięciu końca komory pieczenia taśma zatrzymuje się. Stół odwraca kierunek poruszania się, opuszcza komorę i jedzie do stołu rozładowczego umieszonego obok pieca. Urządzenie załadowcze ustawia się przed stołem wydawczym . Wypieczone produkty zostają przetransportowane na stół wydawczy, gdzie może zostać spryskany wodą.
- HEUFT VATO 324.2.2.2.2
Ilość poziomów (komór): 8, w tym 2 wyjezdne (komora 1 i 2)
Powierzchnia pieczenia: hert
Użytkowa powierzchnia wypiekowa: 36 m²
Pow. wypiek. jednego poziomu: 4,5 m²
Wymiary komory: 1875×2400 mm
Wysokość komory: 200 mm
Wymagana nominalna moc kotła: 216 kW
1 okap. Okap pracuje jak odciąg i jego zadaniem jest wyłapanie oraz odprowadzenie pary oraz oparów, które wytwarzają się podczas procesu wypiekania lub w trakcie otwarcia drzwi komór.
Automatyczne szybry regulowane w zakresie wartości od 0 do 100%.
Ściany boczne i przednia wykonane z blachy nierdzewnej
4 grupy temperatur, każda z jednym obiegiem wtórnym
Grupa 1: Komory 1 – 2
Grupa 2: Komory 3 – 4
Grupa 3: Komory 5 – 6
Grupa 4: Komory 7 – 8
Turbulencja dla wszystkich komór
„Turbo” to dowolnie włączany i wyłączany wentylator, który wprowadza w ruch spokojną atmosferę pieczenia (ciepło promieniowania). Turbulencja wydmuchuje otaczające wypiekane produkty izolujące powietrze i poprzez to ułatwia dopływ ciepła wytwarzanego przez piec bezpośrednio na produkty. Taka atmosfera pieczenia stwarza jeszcze lepsze warunki do powstawania „skórki” na pieczywie
Powietrze zostaje zasysane z tyłu półki i wydmuchiwane w pobliżu klapy półki, dla polepszenia intensywności rozrostu produktów w piecu i lepszych właściwości skórki wypieków.
Do ustawiania programów wypiekowych I sterowaniem załadunku służy czytelny wyświetlacz dotykowy.
- Stół wydawczy ze zintegrowaną stacją spryskującą
Z boku pieca ma swoją pozycję stół odbiorczy wypieczonych produktów o powierzchni roboczej jednej komory pieca.
Konstrukcja stołu ze stali nierdzewnej, taśma z siatki nierdzewnej napędzana motoreduktorem.
Do zraszania przygotowanych jest 6szt dysz, które można aktywować w zależności od potrzeby. Nadmiar wody wyłapywany I odprowadzany do kanalizacji. Ze stołu odbiorczego operator odbiera wypieczone bochenki i wkłada do koszy. Operator przyciskiem podsuwa sobie kolejne takty/pasy z pieczywem.
- Odkurzacz
Zastosowanie:
Do usuwania pyłu / mąki z powierzchni komór wypiekowych. Tworząc niezbędną siłę ssącą za pomocą odkurzacza RUWAC, do filtrowania odkurzanego powietrza i do oddzielania pyłu, okruchów i pozostałości wypieku. Moc 15kW
Zestaw nie zawiera kotła grzewczego
Zmiany techniczne zastrzeżone.