Wymienniki ciepła - Giko
Masz pytania?

Wymienniki ciepła

Produkcja GIKO – Kominowy wymiennik ciepła

W każdym piecu piekarniczym oraz kotle termoolejowym w wyniku normalnej pracy wytwarzane są spaliny o temperaturze ok. 300°C. Spaliny te wraz z zawartą energią cieplną poprzez komin wysyłane są do atmosfery. Sposobem na zatrzymanie bezpowrotnie traconego ciepła jest montaż wymiennika ciepła w przewodzie kominowym pieca. W zależności od konstrukcji pieca piekarniczego wielkość strat kominowych to około 15% mocy palnika. Dzięki temu urządzeniu mamy możliwość odzyskać większość traconego ciepła spalin, które następnie przekazane jest do układu grzewczego piekarni celem wspomagania ogrzewania wody użytkowej, centralnego ogrzewania lub zasilenia myjek. Zastosowanie wymienników kominowych staje się tym bardziej opłacalne im wyższa jest moc pieca piekarniczego oraz im wyższy jest stopień wykorzystania jego mocy (czas pracy pieca). Nasze rozwiązania dopasowujemy do danego zakładu oraz indywidualnych przypadków i wymagań piekarni.

Budowa

Wymiennik (ekonomizer) to zwarta konstrukcja składająca się z następujących elementów:

  • obudowa wykonana ze stali nierdzewnej DIN 1.4301
  • wymiennik spaliny / woda wykonany z rur bimetalowych (żebra aluminiowe i rura rdzeniowa ze stali nierdzewnej. Rury DIN 1.430 z ożebrowaniem aluminiowym 1070EN573-3A TEST2.2)
  • baypass (kanał obejścia spalin) z regulowaną przepustnicą z napędem ze sprężyną  powrotną
  • średnica przyłącza komina: dostosowana do wylotu komina z pieca
  • armatura: pompa cyrkulacji, zawory odcinające, spustowy i zwrotny, odpowietrznik automatyczny, termometry na zasilaniu i powrocie wymiennika, króciec do odprowadzenia kondensatu
  • automatyka sterowania
  • wymiennik w izolacji z wełny mineralnej gr. 50mm w pancerzu zewnętrznym z blachy aluminiowanej.
  • wykonanie konstrukcji: lewe lub prawe
  • wymiennik posiada na rogach wieszaki do zamontowania na konstrukcji lub podwieszenia do sufitu

kominowy wymiennik ciepła

Funkcjonowanie

W wymienniku kominowym woda przepływająca przez wkład rurowy jest ogrzewana przez gorące spaliny pieca piekarniczego, aż do osiągnięcia ustawionej temperatury zadanej zasobnika buforowego pełniącego rolę magazynu ciepłej wody. W tym przypadku siłownik elektryczny zamknie automatycznie klapę wymiennika kominowego kierując spaliny bezpośrednio do komina poprzez wbudowany kanał obejścia - baypass nie dopuszczając do dalszego podgrzewania wody.

montaż pionowego wymiennika

Montaż pionowego wymiennika

Dane techniczne:

Typ wymiennikaMoc maks.
kW
Przył.
Wodne
Przył. Kominowe
mm
Wymiary zewn. z izolacją mmMaks.
temp.spalin
oC
Pojemność
l
Przepływ
Wody grzewcz.
Kg/h
Dł.Szer.Wys.
WK-15do 151”Do 22574570534535061290
WK-34do 341 ¼”Do 300875765420350112900

 

Orientacyjne wartości możliwej do odzyskania ilości ciepła:

Powierzchnia wypiekowa pieca (m2)1012151822
Maks.obciąż.cieplne (kW)

Maks.wydajność grzewcza (kW)

93

84

103

93

121

110

115

103

140

126

Ilość energii odzyskana w ciągu1 godz. pracy pieca (kWh)5,045,606,166,727,84
Energia odzysk. w przeliczeniu na gaz (m3/h)0,500,560,620,670,78
Energia odzysk. w przeliczeniu na olej opałowy (kg/h)0,420,460,510,560,66
Energia odzysk. w przeliczeniu na ilość wody użytkowej ogrzanej od 10oC do 55oC (L/h)96107118128150

Parametry wody grzewczej wymiennika: 70/60oC.
Podano wydajności dla zakładanej temperatury spalin wylotowych pieca 280oC.

Zmiany techniczne zastrzeżone.

wymienniki ciepła


Masz pytania? Skontaktuj się z nami

    * Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych danych osobowych w celu kontaktu i przesłania oczekiwanych przeze mnie treści lub w celu przygotowania oraz realizacji umowy przez firmę GIKO Sp. z o.o. z siedzibą w Tarnowskich Górach.