Produkcja GIKO – Kominowy wymiennik ciepła
W każdym piecu piekarniczym oraz kotle termoolejowym w wyniku normalnej pracy wytwarzane są spaliny o temperaturze ok. 300°C. Spaliny te wraz z zawartą energią cieplną poprzez komin wysyłane są do atmosfery. Sposobem na zatrzymanie bezpowrotnie traconego ciepła jest montaż wymiennika ciepła w przewodzie kominowym pieca. W zależności od konstrukcji pieca piekarniczego wielkość strat kominowych to około 15% mocy palnika. Dzięki temu urządzeniu mamy możliwość odzyskać większość traconego ciepła spalin, które następnie przekazane jest do układu grzewczego piekarni celem wspomagania ogrzewania wody użytkowej, centralnego ogrzewania lub zasilenia myjek. Zastosowanie wymienników kominowych staje się tym bardziej opłacalne im wyższa jest moc pieca piekarniczego oraz im wyższy jest stopień wykorzystania jego mocy (czas pracy pieca). Nasze rozwiązania dopasowujemy do danego zakładu oraz indywidualnych przypadków i wymagań piekarni.
Budowa
Wymiennik (ekonomizer) to zwarta konstrukcja składająca się z następujących elementów:
- obudowa wykonana ze stali nierdzewnej DIN 1.4301
- wymiennik spaliny / woda wykonany z rur bimetalowych (żebra aluminiowe i rura rdzeniowa ze stali nierdzewnej. Rury DIN 1.430 z ożebrowaniem aluminiowym 1070EN573-3A TEST2.2)
- baypass (kanał obejścia spalin) z regulowaną przepustnicą z napędem ze sprężyną powrotną
- średnica przyłącza komina: dostosowana do wylotu komina z pieca
- armatura: pompa cyrkulacji, zawory odcinające, spustowy i zwrotny, odpowietrznik automatyczny, termometry na zasilaniu i powrocie wymiennika, króciec do odprowadzenia kondensatu
- automatyka sterowania
- wymiennik w izolacji z wełny mineralnej gr. 50mm w pancerzu zewnętrznym z blachy aluminiowanej.
- wykonanie konstrukcji: lewe lub prawe
- wymiennik posiada na rogach wieszaki do zamontowania na konstrukcji lub podwieszenia do sufitu
Funkcjonowanie
W wymienniku kominowym woda przepływająca przez wkład rurowy jest ogrzewana przez gorące spaliny pieca piekarniczego, aż do osiągnięcia ustawionej temperatury zadanej zasobnika buforowego pełniącego rolę magazynu ciepłej wody. W tym przypadku siłownik elektryczny zamknie automatycznie klapę wymiennika kominowego kierując spaliny bezpośrednio do komina poprzez wbudowany kanał obejścia - baypass nie dopuszczając do dalszego podgrzewania wody.
Montaż pionowego wymiennika
Dane techniczne:
Typ wymiennika | Moc maks. kW | Przył. Wodne | Przył. Kominowe mm | Wymiary zewn. z izolacją mm | Maks. temp.spalin oC | Pojemność l | Przepływ Wody grzewcz. Kg/h | ||
Dł. | Szer. | Wys. | |||||||
WK-15 | do 15 | 1” | Do 225 | 745 | 705 | 345 | 350 | 6 | 1290 |
WK-34 | do 34 | 1 ¼” | Do 300 | 875 | 765 | 420 | 350 | 11 | 2900 |
Orientacyjne wartości możliwej do odzyskania ilości ciepła:
Powierzchnia wypiekowa pieca (m2) | 10 | 12 | 15 | 18 | 22 |
Maks.obciąż.cieplne (kW) Maks.wydajność grzewcza (kW) | 93 84 | 103 93 | 121 110 | 115 103 | 140 126 |
Ilość energii odzyskana w ciągu1 godz. pracy pieca (kWh) | 5,04 | 5,60 | 6,16 | 6,72 | 7,84 |
Energia odzysk. w przeliczeniu na gaz (m3/h) | 0,50 | 0,56 | 0,62 | 0,67 | 0,78 |
Energia odzysk. w przeliczeniu na olej opałowy (kg/h) | 0,42 | 0,46 | 0,51 | 0,56 | 0,66 |
Energia odzysk. w przeliczeniu na ilość wody użytkowej ogrzanej od 10oC do 55oC (L/h) | 96 | 107 | 118 | 128 | 150 |
Parametry wody grzewczej wymiennika: 70/60oC.
Podano wydajności dla zakładanej temperatury spalin wylotowych pieca 280oC.
Zmiany techniczne zastrzeżone.
Produkcja GIKO – Parowy wymiennik ciepła (kondensator pary)
W trakcie wypieków z użyciem zaparowania energia skumulowana w parze uchodzącej do kanałów wylotu oparów jest bezpowrotnie tracona, możemy odzyskać znaczną jej część przy użyciu parowego wymiennika ciepła. Para skraplając się wewnątrz wymiennika oddaje ciepło wodzie przepływającej przez grzejnik drabinkowy. Kondensator może być podłączony do dwóch pieców co poprawia stałość mocy cieplnej wymiennika.
Budowa:
Wymiennik (kondensator) to zwarta konstrukcja składająca się z następujących elementów:
- Obudowa z wysokogatunkowej stali szlachetnej
- Grzejnik drabinkowy wykonany ze spawanych rur gładkich
- Izolacja cieplna, grubość materiału izolacyjnego 40mm
- 8 kątowników montażowych
Konstrukcja przeznaczona do pracy ciągłej.
Dane techniczne:
Typ | Moc cieplna | Przyłącze wody (zasilanie/powrót) | Przepływ wody | Średnica wlotu pary | Średnica wylotu pary | Wymiary Szer./dł./wys. |
WKp-25 | do 25 kW | 1” | 2150 kg/h | 2x⌀160mm | ⌀160mm | 530/885/460 mm + stopki 100 mm |
WKp-34 | Do 34 kW | 1 ¼ ” | 2400 kg/h | 2x⌀160mm | ⌀250mm | 720/750/600 mm + stopki 150 mm |
Orientacyjne wartości możliwej do odzyskania ilości ciepła:
Powierzchnia wypiekowa pieca (m2) | 10 | 12 | 15 | 18 | 22 |
Ilość energii odzyskana w ciągu 1 godz. pracy pieca (kWh) | 3,9 | 4,7 | 5,9 | 7,1 | 8,7 |
Energia odzysk. w przeliczeniu na gaz (m3/h) | 0,39 | 0,47 | 0,58 | 0,70 | 0,86 |
Energia odzysk. w przeliczeniu na olej opałowy (kg/h) | 0,33 | 0,40 | 0,51 | 0,61 | 0,74 |
Energia odzysk. w przeliczeniu na ilość wody użytkowej ogrzanej od 10° do 55° C (l/h) | 75 | 90 | 113 | 136 | 166 |
Powyższe dane odnoszą się do wypieków wymagających dużego zaparowania (np. bułki, bagietki).
Zmiany techniczne zastrzeżone.