Urządzenie do prażenia i gotowania mąki i ziaren firmy TECHNOLOGY UNLIMITED
Urządzenie do prażenia i gotowania mąki i ziaren
Co potrafi technologia prażenia i gotowania mąki i ziaren (seria RC)?
- prażenie ziaren, płatków, śruty i nasion
- wytwarzanie ciasta zerowego* z mąki oraz ziaren
- łączenie obu tych technik
- samodzielne planowanie mieszanek
- substancje aromatyczne
- i naturalnie można z tym urządzeniem robić wszystko to, co można również robić z maszyną do sporządzania kremów
* mieszanka wody i mąki, bądź ziaren w odpowiedniej proporcji, poddana wcześniejszej obróbce termicznej
Zalety prażenia śruty, nasion, płatków i ziaren
- więcej smaku i aromatu w produkcie końcowym
Prażone aromaty i olejki eteryczne nadają produktowi końcowemu szczególnego, zdrowego i smacznego charakteru. Charakter ten jest powtarzalny dzięki naszej technologii. To wyróżnia Twoje pieczywo na tle pozostałych. W porównaniu do ręcznego prażenia w piecu można za pomocą urządzenia RC uzyskać powtarzalne wyniki, a olejki eteryczne nie ulatniają się, lecz są wiązane w produkcie.
CO MOŻNA PRAŻYĆ?
Ziarna słonecznika
Brązowe nasiona lnu Płatki żytnie Płatki jęczmienne Kasza kukurydziana Ziarna amarantusa Ziarna żyta Orzechy ziemne Proso Śruta łubinowa Otręby owsiane |
Ziarna dyni
Białe ziarna melona Płatki owsiane Orzechy laskowe Płatki orkiszowe Ziarna pszenicy płaskurki Ziarna pszenicy Orzeszki piniowe Panierka Gryka |
Sezam
Czarny sezam Semolina Orzechy włoskie Ziarna orkiszowe Śruta z groszku ptysiowego Ziarna jęczmienia Orzechy nerkowca Śruta sojowa Śruta grochowa |
Jak wytwarza się produkty prażone?
W wielu mieszankach w przemyśle piekarniczym dodawane są jako specjalny składnik prażone mielone wyroby zbożowe lub ziarna. Do tej pory produkty te były trudne do zdobycia lub do ekonomicznej samodzielnej produkcji. Dzięki serii RC jesteś w stanie te produkty samodzielnie połączyć z własnymi przepisami.
W urządzeniu tym można prażyć i przetwarzać ziarna zbóż, semolinę i płatki. Aby uzyskać z nich mąkę, uprażony produkt należy następnie zmielić lub ześrutować.
Poniżej przykład produktu wytworzonego za pomocą mieszanki piekarniczej, przy czym opiekane/prażone mielone wyroby zbożowe stanowią główny składnik mieszanki. Powinniśmy uzyskać produkt lepszy pod względem deklaracji, kosztów produktów, jak i smaku.
Zalety dzięki dodatkowi ciasta zerowego z mąki, śruty, nasion, ziaren i płatków
Dzięki zdefiniowanej ilości uprzednio posklejanych zmielonych produktów zbożowych lub innych składników wiążących wodę wykorzystanie ciasta można znacząco zwiększyć.
Dzięki temu utrzymanie świeżości końcowego produktu zostaje znacząco przedłużone i jest bardziej efektywne. Ponadto łatwiej stworzyć deklarację produktu. Pod względem technologicznym i w zakresie techniki składowania ciasto zerowe jest łatwiej zbywalne niż różne składniki, jak włókna świeże, płatki ziemniaczane i wiele innych podobnych nieudanych udoskonaleń.
Można dowolnie łączyć prażenie i gotowanie składników. Możliwości są tu niemal nieograniczone. Dzięki temu ulega przedłużeniu czas na wykorzystanie ciasta, a tym samym w efekcie utrzymanie świeżości, ma to również pozytywny wpływ na aromat produktu końcowego.
Dzięki tej technologii otrzymujesz stery do indywidualnego opracowywania i zarządzania jakością Twojego pieczywa, w zależności od Twoich życzeń i celów.
Aromaty
Celem tej technologii jest, oprócz efektywniejszego wykorzystania ciasta, również uzyskanie szczególnego aromatu. Zmielone produkty zbożowe są przy wykorzystaniu ciasta 300 mieszane z aktywnym starterem i podgrzewane przez trzy godziny w 65 stopniach Celsjusza. W ten sposób można przyspieszyć procesy rozkładu aromatów, które później nadają wypiekom specjalne aromatyczne nuty. Dodawanie ich jest uzależnione od ilości, tj. im ciemniejsze mąki lub śruty i płatki są przetwarzane, tym większą ilość można dodać.
Co jeszcze jest interesujące?
- Podczas gotowania czarnego sezamu wydziela się barwnik, który zabarwia ciasto na chleb lub bułki, w zależności od dodanej ilości, na szaro lub czarno.
- Nie należy prażyć nasion chia, ponieważ powoduje to wydzielanie nieprzyjemnej woni.
- Z urządzeniem tym można robić to samo, co robisz maszyną do sporządzania kremu.
Nasze przedsiębiorstwo działa w Polsce już od wielu lat, a zdobyte w tym czasie bardzo duże doświadczenie pozwala na dostarczanie jakościowych maszyn wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Prezentowane przez firmę urządzenie do prażenia i gotowania może obsługiwać mąkę oraz wiele rodzajów ziaren, jak na przykład słonecznik, amarantus, dynię, pszenicę, jęczmień itd.
Prażenie ziaren znacznie zwiększa intensywność smaku gotowych wypieków. Prażone składniki oddają wówczas bardziej intensywny smak do miąższu chleba. Dzięki temu można również zmniejszyć ilość dodawanych nasion i ziaren. Oprócz efektów smakowych, prażenie powoduje również zabicie dużej części mikroorganizmów znajdujących się na produktach.
Jakościowe wykonanie i intuicyjna obsługa
Prezentowana maszyna do prażenia i gotowania jest zbudowana z bardzo wytrzymałych materiałów zabezpieczonych przed pojawieniem się korozji. Solidna konstrukcja oraz jakościowe podzespoły zapewniają sprawne działanie urządzenia nawet przez wiele lat bez konieczności podejmowania jakichkolwiek czynności serwisowych i naprawczych. Maszyna została wyposażona w kółka ułatwiające przemieszczanie, a ich specjalna powłoka zabezpiecza posadzkę przed pojawianiem się brudnych śladów.
Urządzenie może być w bardzo prosty sposób obsługiwane. Urządzenie odznacza się dużą wydajnością pracy, dlatego może być eksploatowane zarówno w małych zakładach, jak i dużych przedsiębiorstwach.
Zachęcamy do zapoznania się z całością oferty naszego przedsiębiorstwa oraz do wybrania najodpowiedniejszych akcesoriów dla swoich potrzeb. Przeprowadzone na przestrzeni lat liczne realizacje dają nam pewność dostarczania nowoczesnych urządzeń, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów pod względem funkcjonalności oraz jakości wykonania.
Zmiany techniczne zastrzeżone.