Od około 30 lat zajmujemy się dostawą i montażem pieców i urządzeń piekarniczych na polskim rynku, a produkcję pieca GWAREK wdrożyliśmy 20 lat temu i nieustannie pracujemy nad tym, aby dostarczyć Państwu jak najlepszy produkt.
Produkowany w Polsce, w Tarnowskich Górach, na indywidualne zamówienie piec GWAREK Plus to połączenie naszych umiejętności, wiedzy, doświadczenia oraz potrzeb i wymagań klientów.Solidne parowniki o dużej kumulacji cieplnej, gwarantują dużą ilość pary w krótkim czasie. Zastosowana do wykonania obudowy pieca wytrzymała blacha nierdzewna o grubości 1,5 mm czyni piec masywnym i odpornym na uszkodzenia. Przyjazne w obsłudze sterowanie zapewnia łatwą i przyjemną obsługę pieca.
Wszechstronny GWAREK Plus:
- do sklepów
- piekarni
- cukierni
- punktów gastronomicznych
- barów przekąskowych
- hoteli
- i gdziekolwiek serwujesz swoje wypieki
Modułowy piec cukierniczy GWAREK Plus
Dzięki swojej konstrukcji pozwala na zwiększenie powierzchni wypiekowej poprzez łączenie (dodawanie) poszczególnych modułów w jedną całość. Modułem jest tutaj nazwana jedna komora wypiekowa pieca. W piecu istnieje możliwość regulacji temperatury dla każdej komory z osobna. Oznacza to, że elektrycznie ogrzewane moduły są niezależnymi jednostkami grzewczymi, więc na każdej komorze może być wypiekany inny asortyment. Ponadto w przypadku niewielkiej produkcji ciasta, uruchamia się tylko taką ilość modułów, jaka jest w danym momencie konieczna. Takie rozwiązanie daje możliwość optymalnego wykorzystania energii w stosunku do danej ilości wypieków. Podstawę pieca stanowić może komora garownicza lub stojak z półkami na blachy wypiekowe. Piec może być również wyposażony w stojak pośredni, wysuwaną półkę na blachę, okap płytki (wystający tylko 10 cm) i kondensator pary, kiedy nie ma możliwości wykonania instalacji kominowej odprowadzenia pary.
Wysuwana półka na blachę i płytki okap
W razie potrzeby może być wysunięta i pełnić dodatkową funkcję dla dekorowania lub nacinania produktów. Gdy nie jest konieczna - wsuwamy ją w głąb pieca, aby nie przeszkadzała.
W przypadku niższego pieca lub niewielkiej przestrzeni w sklepie, proponujemy okap płytki (wystaje 10 cm), który świetnie się sprawdza w takich sytuacjach.
NOWOŚĆ! Zintegrowane ręczne urządzenie załadowcze do pieca Gwarek zostało zaprojektowane, aby ułatwić operatorowi załadunek pieca. Ruch poziomy jest ręczny, a system blokowania umożliwia ustawienie aparatu przy wejściu do komór pieca.
Ruch pionowy, również ręczny, składa się z systemu łańcuchów, łożysk i przeciwwag ułatwiających podnoszenie, a uchwyt umożliwia zablokowanie aparatu na wysokości poszczególnych komór. Kiedy urządzenie nie pracuje, ustawia się go w pozycji spoczynkowej, aby nie zajmował niepotrzebnej przestrzeni.
Specyfikacja techniczna dla montażu półautomatycznego aparatu załadowczego: minimum 2,55m wysokości pomieszczenia do sufitu (przestrzeń nad piecem, 0,5m od każdej z bocznych ścianek pieca oraz 1,80 przed piecem ).
Urządzenie zaleca się kotwić w posadzce oraz zamocować do sufitu ze względów bezpieczeństwa oraz swobodnego dostępu serwisowego do pieca.
W ofercie posiadamy także proste aparaty załadowcze.
Urządzenie załadowcze
Aparat załadowczy
Sterowanie pieca GWAREK Plus
Piec GWAREK Plus posiada przyjazne dla użytkownika sterowanie i proste w obsłudze menu, które podzielone jest na trzy działy: dla użytkownika do codziennej obsługi, dla technologa do edycji programów oraz dla serwisu do kontroli parametrów.
Sterowanie to łączy w sobie trzy funkcje sterowań: typu master, slave i sterownika garowni – taki sam sterownik dla wszystkich komór i garowni.
W dziale programowania można wybrać bardzo prosty program ręczny, w którym wszystkimi funkcjami pieca można sterować ręcznie bezpośrednio z panelu.
W programie automatycznym można tak zaprogramować piec aby pracownik musiał tylko wybrać odpowiedni numer programu a wszystkie funkcje tj. temperatura górnych, dolnych grzałek, czas i ilość pary, otwarcie szybra oraz czas wypieku ustawią sią automatycznie.
Sterownik ten posiada także inne funkcje, jak np.: tak zwany start nocny, który umożliwia samodzielne włączenie się pieca i nagrzanie go do temperatury wypiekania przed przyjściem pracowników do pracy.
Nowe dotykowe sterowanie Pieca GWAREK (obecnie w fazie testowania)
- Nowoczesny wyświetlacz IPS z pojemnościowym panelem dotykowym
- Rejestracja wszystkich parametrów wypieku
- Funkcja opóźnionego startu
- Możliwość komunikacji i sterowania piecem przez internet
- Prosta obsługa
Najszerszy model pieca GWAREK, typ 4-128, wersja „czarna”, na stojaku na blachy.
Przykładowe konfiguracje pieca GWAREK
Różnorodność modeli
Obecnie w ofercie posiadamy następujące wykonania pieca Gwarek:
- wersja „inox” - wykonanie w całości z blachy nierdzewnej
- wersja „czarna” - front z blachy nierdzewnej, blacha koloryzowana elektro-chemicznie, wzór: czarny len,
Dane techniczne
Piec - model | G1-64 | G2-64 | G3-64 | G4-64 | G5-64 | G 1-86 | G 2-86 | G 3-86 | G 4-86 | G 5-86 |
Ilość komór (szt.) | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Łączna powierzchnia wypiekowa (m2) | 0,25 | 0,5 | 0,75 | 1 | 1,25 | 0,5 | 1 | 1,5 | 2 | 2,5 |
Liczba blach 60/40 (szt.) | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 2 | 4 | 6 | 8 | 10 |
Wymiar użytkowy komory wypiekowej (cm) | 62/42 | 62/42 | 62/42 | 62/42 | 62/42 | 82/62 | 82/62 | 82/62 | 82/62 | 82/62 |
Wysokość użytkowa komory* (cm) | 16 | 16 | 16 | 16 | 16 | 16 | 16 | 16 | 16 | 16 |
Szerokość zewnętrzna komory (cm) | 90 | 90 | 90 | 90 | 90 | 110 | 110 | 110 | 110 | 110 |
Długość zewnętrzna komory (cm) | 88 | 88 | 88 | 88 | 88 | 105 | 105 | 105 | 105 | 105 |
Wysokość komór (cm) | 39 | 67 | 95 | 123 | 151 | 39 | 67 | 95 | 123 | 151 |
Wysokość okapu (cm) | 26 | 26 | 26 | 26 | 26 | 26 | 26 | 26 | 26 | 26 |
Odstęp od ściany (cm) | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 |
Moc pieca (bez parowników) (kW) | 2,75 | 5,5 | 8,25 | 11,0 | 13,75 | 4,6 | 9,2 | 13,8 | 18,4 | 23,0 |
Moc parowników (kW) | 1,6 | 3,2 | 4,8 | 6,4 | 8,0 | 1,6 | 3,2 | 4,8 | 6,4 | 8,0 |
Moc całkowita pieca (z parownikami) (kW) | 4,35 | 8,7 | 13,05 | 17,4 | 21,75 | 6,2 | 12,4 | 18,6 | 24,8 | 31,0 |
Ciężar (kg) | 120 | 220 | 320 | 420 | 520 | 140 | 260 | 380 | 500 | 630 |
Garownia | GG 1-64 | GG 2-64 | GG 3-64 | GG 4-64 | GG 5-64 | GG 1-86 | GG 2-86 | GG 3-86 | GG 4-86 | GG 5-86 |
Szerokość zewnętrzna (cm) | 90 | 90 | 90 | 90 | 90 | 110 | 110 | 110 | 110 | 110 |
Długość zewnętrzna (cm) | 88 | 88 | 88 | 88 | 88 | 105 | 105 | 105 | 105 | 105 |
Wysokość zewnętrzna (cm) | 54 | 54 | 54 | 54 | 54 | 54 | 54 | 54 | 54 | 54 |
Ilość poziomów (szt.) | 1x5 | 1x5 | 1x5 | 1x5 | 1x5 | 2x5 | 2x5 | 2x5 | 2x5 | 2x5 |
Ilość blach 60/40 (szt.) | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 |
Moc (kW) | 1,1 | 1,1 | 1,1 | 1,1 | 1,1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
Ciężar (kg) | 70 | 70 | 70 | 70 | 70 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 |
Stojak na blachy | GS 1-64 | GS 2-64 | GS 3-64 | GS 4-64 | GS 5-64 | GS 1-86 | GS 2-86 | GS 3-86 | GS 4-86 | GS 5-86 |
Szerokość zewnętrzna (cm) | 90 | 90 | 90 | 90 | 90 | 110 | 110 | 110 | 110 | 110 |
Długość zewnętrzna (cm) | 88 | 88 | 88 | 88 | 88 | 105 | 105 | 105 | 105 | 105 |
Wysokość zewnętrzna (cm) | 54/80 | 54/80 | 54/80 | 54/80 | 54/80 | 54/80 | 54/80 | 54/80 | 54/80 | 54/80 |
*na życzenie: wysokość użytkowa komory 22 (cm) Wysokość kółek dla modeli G64, G86: 16 cm |
Piec - model | G1-68 | G2-68 | G3-68 | G4-68 | G5-68 | G 1-128 | G 2-128 | G 3-128 | G 4-128 | G 5-128 |
Ilość komór (szt.) | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Powierzchnia wypiekowa (m2) | 0,5 | 1 | 1,5 | 2 | 2,5 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Liczba blach 60/40 (szt.) | 2 | 4 | 6 | 8 | 10 | 4 | 8 | 12 | 16 | 20 |
Wymiar użytkowy komory wypiekowej (cm) | 62/82 | 62/82 | 62/82 | 62/82 | 62/82 | 122/82 | 122/82 | 122/82 | 122/82 | 122/82 |
Wysokość użytkowa komory* (cm) | 16 | 16 | 16 | 16 | 16 | 16 | 16 | 16 | 16 | 16 |
Szerokość zewnętrzna komory (cm) | 90 | 90 | 90 | 90 | 90 | 150 | 150 | 150 | 150 | 150 |
Długość zewnętrzna komory (cm) | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 |
Wysokość komór (cm) | 39 | 67 | 95 | 123 | 151 | 39 | 67 | 95 | 123 | 151 |
Wysokość okapu (cm) | 26 | 26 | 26 | 26 | 26 | 26 | 26 | 26 | 26 | 26 |
Odstęp od ściany (cm) | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 |
Moc pieca (bez parowników) (kW) | 5,2 | 10,4 | 15,6 | 20,8 | 26,0 | 7,1 | 14,2 | 21,3 | 28,4 | 35,5 |
Moc parowników (kW) | 1,6 | 3,2 | 4,8 | 6,4 | 8,0 | 2,5 | 5,0 | 7,5 | 10,0 | 12,5 |
Moc całkowita pieca (z parownikami) (kW) | 6,8 | 13,6 | 20,4 | 27,2 | 34,0 | 9,6 | 19,2 | 28,8 | 38,4 | 48,0 |
Ciężar (kg) | 150 | 280 | 410 | 540 | 670 | 240 | 430 | 620 | 810 | 1000 |
Garownia | GG 1-68 | GG 2-68 | GG 3-68 | GG 4-68 | GG 5-68 | GG 1-128 | GG 2-128 | GG 3-128 | GG 4-128 | GG 5-128 |
Szerokość zewnętrzna (cm) | 90 | 90 | 90 | 90 | 90 | 150 | 150 | 150 | 150 | 150 |
Długość zewnętrzna (cm) | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 |
Wysokość zewnętrzna (cm) | 54 | 54 | 54 | 54 | 54 | 54 | 54 | 54 | 54 | 54 |
Ilość poziomów (szt.) | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 2x5 | 2x5 | 2x5 | 2x5 | 2x5 |
Ilość blach 60/40 (szt.) | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 |
Moc (kW) | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
Ciężar (kg) | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 160 | 160 | 160 | 160 | 160 |
Stojak na blachy | GS 1-68 | GS 2-68 | GS 3-68 | GS 4-68 | GS 5-68 | GS 1-128 | GS 2-128 | GS 3-128 | GS 4-128 | GS 5-128 |
Szerokość zewnętrzna (cm) | 90 | 90 | 90 | 90 | 90 | 150 | 150 | 150 | 150 | 150 |
Długość zewnętrzna (cm) | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 | 125 |
Wysokość zewnętrzna (cm) | 54/80 | 54/80 | 54/80 | 54/80 | 40/80 | 54/80 | 54/80 | 54/80 | 54/80 | 40/80 |
*na życzenie: wysokość użytkowa komory 22 (cm) Wysokość kółek dla modeli G68: 16 cm, dla G128: 20 cm |
Zmiany techniczne zastrzeżone.