Produkcja GIKO – Komora rozrostu ciasta
Komora rozrostu ciasta to niezbędne urządzenie w każdej piekarni, stanowiące ważne ogniwo w całym procesie produkcyjnym. To tu produkty przechodzą przez proces garowania w odpowiednich i stabilnych warunkach temperatury, wilgotności i cyrkulacji powietrza.
Konstrukcja komory garowniczej wykonana jest z płyt warstwowych z rdzeniem ze sztywnej pianki poliuretanowej o grubości 60 mm, wykazujących prawie niezmienną izolacyjność termiczną przez cały okres eksploatacji. Izolacja cieplna ze sztywnego poliuretanu ma jeden z najniższych współczynnik przewodzenia ciepła, wśród materiałów termoizolacyjnych. Dzięki temu skutecznie zatrzymuje ciepło w komorze oraz ułatwia kontrolowanie temperatury wewnątrz. Rdzeń izolacyjny ze sztywnego poliuretanu nie jest podatny na zagrzybienie i jest odporny na rozwój pleśni. Cechy te pozwalają na stosowanie pianki poliuretanowej w komorze garowniczej, gdzie wymagane jest spełnienie wysokich standardów higienicznych. Okładziny zewnętrzne płyt wykonane są z blachy nierdzewnej, co umożliwia łatwe utrzymanie czystości. Podwaliny konstrukcji wykonane są z tworzywa sztucznego.
Drzwi wykonane są z szybami klejonymi, pozwalają obserwować stan rozrostu ciasta wewnątrz oświetlonej komory. Wielkość komór fermentacyjnych wykonywana jest według potrzeb Klienta.
Cechy zastosowanych paneli:
- wysoka izolacyjność cieplna – rdzeń ze sztywnej pianki poliuretanowej i uszczelka wprowadzana w procesie produkcyjnym
- wysoka szczelność ogniowa – unikatowe, obustronne ukształtowanie styku płyty i zamka
- łatwy montaż – odpowiednie wyprofilowanie zamka i stożkowe pochylenie powierzchni styku wewnętrznego
- estetyczny wygląd elewacji
Dane techniczne:
- rdzeń - sztywna pianka poliuretanowa PUR / gęstość: 40-43 kg/m3,
- grubość okładzin - 0,6 [mm] stal nierdzewna 1.4301,
- odporność na ciśnienie – 2,1 kg/cm2,
- przewodność cieplna 0,02 Kcal/m3,
- klasa reakcji na ogień – B-s3, d0,
- Standard UNI EN 13501-1:2009
W naszej komorze stosujemy koryta nawilżające z samoregulującymi się grzałkami PTC
W komorze garowniczej zastosowano nierdzewne koryta wytwarzania wilgotności z samoregulującymi grzałkami PTC. Zbudowane są one na bazie termistora PTC. Cechą charakterystyczną jest zmienna oporność (samoregulująca) w zależności od odbioru ciepła (temperatury pracy). Im lepszy odbiór ciepła z powierzchni grzałki, tym wyższą moc będzie osiągał element. W przypadku niewielkiego odbioru ciepła z powierzchni grzejnika element grzejny będzie pracował z minimalną mocą. Grzałki PTC najczęściej znajdują zastosowanie w dużych zbiornikach/kuwetach odparowania skroplin w urządzeniach chłodniczych. Maksymalną moc grzałka osiąga w wodzie z temperaturą bliską 0°C. Następnie moc spada do około 80-90% mocy maksymalnej przy zanurzeniu w wodzie o temperaturze bliskiej 90-100°C - wówczas osiąga ona moc nominalną. Po odparowaniu skroplin, gdy grzałka pracuje już bez kontaktu z wodą (w powietrzu), element pobiera około 10% mocy maksymalnej.
Maksymalna temperatura powierzchniowa grzałki PTC jest niska i wynosi poniżej 280°C, a grzałki ze stali nierdzewnej ok. 500-700°C. Niższa temperatura grzałek daje mniejszą bezwładność temperaturową, co daje efekt tzw. „Soft steam‘’ delikatnej pary w komorze.
Zastosowanie tego rozwiązania będzie korzystniejsze ze względu na kilka ważnych cech:
- zdolność samoregulacji
- praktycznie brak możliwości spalenia/przegrzania grzałki
- większa wytrzymałość mechaniczna
- łatwiejsze czynności serwisowe elementu grzejnego
Sterowanie
Sterowanie i nastawianie parametrów odbywa się przez mikroprocesorowy panel sterowania PRIME.
Komora garownicza utrzymuje parametry wilgotności i temperatury z dużą dokładnością. Zastosowane elementy sterowania skutkują długoletnią bezawaryjną pracą urządzenia. Poza regulacją w/w parametrów sterownik posiada możliwość ustawienia czasu garowania o którego zakończeniu poinformuje sygnalizator akustyczny.
Zdjęcia poglądowe: wnętrza garowni