Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze


Chłodnicze instalacje kabinetowe

Technologie chłodnicze KOMA – nazwa mówi sama za siebie. Wydajna technika chłodnicza, mikroklimat pomieszczenia dopasowany do produktu, nowoczesny system przepływu powietrza według koncepcji TPW (Temperatura, Powietrze, Wilgotność), różne wymiary, materiały wiodących producentów, jak również fakt, że każde urządzenie zaprojektowane i zainstalowane jest według indywidualnych wymagań klienta, skutkuje dostarczeniem przez firmę KOMA urządzeń najwyższej jakości.

System kabinetowy KOMA stanowi idealne rozwiązania dla piekarnictwa, cukiernictwa oraz gastronomii. Oferta obejmuje urządzenia chłodnicze, takie jak komory głębokiego mrożenia (również z komorą mrożenia szokowego), komory klimatyzowania ciasta, komory chłodnicze do śmietany z wysoką wilgotnością powietrza oraz inne urządzenia, które wystarczy tylko podłączyć do prądu.

Dzięki modułowej konstrukcji komór (umieszczone jedna na drugiej) poszczególnych sekcji, urządzenia optymalnie dopasowują się do warunków dostępnej przestrzeni w Państwa zakładzie.

Urządzenia ustawiane są na stopkach, które można regulować, eliminując w ten sposób pracochłonne prace montażowe. Wnętrze urządzeń pokryte jest stalą nierdzewną, a narożniki komór są zaokrąglone. Odpływy wody są zintegrowane z wnętrzem poszczególnych urządzeń. Urządzenia KOMA spełniają wszystkie najwyższe wymagania higieniczne.

SYSTEM TYPU "H"

Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze - Chłodnicze instalacje kabinetowe - SYSTEM TYPU H
Podczas mrożenia szokowego produktów, urządzenie wykorzystuje 80% wydajności dla mrożenia w sekcji szokowej, a 20% wydajności dla pozostałych sekcji przechowywania. Całość kontrolowana jest za pomocą sterowania komputerowego KOMA MonoCell II.

Nawet po latach użytkowania, można rozbudować urządzenie, dołączając do niego kilka kolejnych sekcji.

VHD- 6

Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze - Chłodnicze instalacje kabinetowe - VHD- 6 Jeden parownik odpowiedzialny jest za chłodzenie we wszystkich sekcjach.

RKVC – Variotherm

Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze - Chłodnicze instalacje kabinetowe - RKVC – Variotherm RKVC dodatkowo oferuje możliwość zadania różnych temperatur w poszczególnych sekcjach (sekcja = 2 komory, jedna na drugiej) wytworzonych przy pomocy jednego obiegu zimnego powietrza. W każdej sekcji zainstalowany jest jeden parownik, jak również jedno sterowanie, umożliwiając tym samym niezależną od siebie pracę poszczególnych sekcji. Rozwiązanie to daje możliwość używania jednej sekcji jako komory głębokiego mrożenia, drugiej jako komory chłodzenia i trzeciej jako jednostki Recovery.

SVHD – 2

Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze - Chłodnicze instalacje kabinetowe - SVHD – 2 Budowa tego systemu to 2 komory o wymiarach 62 x 75 cm na blachy lub kosze 60 x 40 ewentualnie 60 x 80. Kompaktowa technika chłodnicza zapewnia różnorodne możliwości zastosowania nawet na najmniejszej przestrzeni.

System jest gotowy do podłączenia – wystarczy wpiąć wtyczkę do prądu, dzięki czemu SVHD predestynowany jest do zastosowania zarówno w produkcji, jak również w punktach sprzedaży.

Automat chłodniczo – garowniczy "Populair"

Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze - Chłodnicze instalacje kabinetowe - Automat chłodniczo – garowniczy Populair Zajmujący niewielką powierzchnię, gotowy do użycia w pełni automatyczny system „Populair” oferuje wyjątkową technikę „dużego” automatu klimatyzowania ciasta „SunRiser”.
  • Sterowanie komputerowe SunRiser.
  • Wyprodukowana wyłącznie dla firmy KOMA technika parowników z różnym rozstawem żeber i zintegrowaną wanną na skropliny wody kondensacyjnej, gwarantuje optymalną powierzchnię parowników oraz zapobiega szybkiemu oblodzeniu.
  • Kondensator urządzenia z filtrem przeciwpyłowym nad drzwiami nie wymaga ani konserwacji ani czyszczenia
  • Silniki wentylatora chłodziarki umieszczone są nad ścianą ciśnieniową dla maksymalnej równomierności.
  • Nawilżanie następuje poprzez inteligentną zasadę parowania i prowadzi do równomiernych wyników garowania oraz oszczędności energii, z racji tego, że woda, która ma zostać zamieniona w parę, ogrzewana jest tylko kilka stopni ponad temperaturę pokojową.
  • Dla wózków 620 x 840 x 1750 mm (długość x szerokość x wysokość) ewentualnie 690 x 840 x 1990 mm (długość x szerokość x wysokość).
System jest gotowy do podłączenia – wystarczy wpiąć wtyczkę do prądu, dzięki czemu SVHD predestynowany jest do zastosowania zarówno w produkcji, jak również w punktach sprzedaży.
Nowoczesne sterowania komputerowe MonoCell oraz SunRiser to standard we wszystkich urządzeniach firmy KOMA.

TeleGuard jako bezpieczeństwo on-line dla Państwa jednostek KOMA – wszystkie jednostki KOMA mogą być zdalnie monitorowane poprzez system TeleGuard. Wszystkie sterowania jednostek KOMA są kompatybilne z systemem TeleGuard, co gwarantuje Państwu maksymalne bezpieczeństwo. Awarie są natychmiastowo zgłaszane do wydziału monitoringu głównej siedziby KOMA i niejednokrotnie stamtąd usuwane.

Potrzebujecie Państwo więcej informacji?

Zapraszamy i prosimy o kontakt:

tel. 0 32 393 28 38
p.chajdas@giko.pl

l.p. Symbol Zakres temperatury Co to jest? Sterowanie wilgot-
nością
Gotowy do
podpięcia
Do jakich
produktów
się nadaje?
1. SKHV (Patisserie) -7°C do +7°C
+2°C do +18°C
Chłodnia (typowo) do śmietany TAK TAK Produkty o wysokiej wilgotności
Produkty o niskiej wilgotności
2. SVHD 2E
(JetStream)
-18°C do -28°C Kilka zakresów temperatur – na życzenie (folder) NIE TAK Produkty zapakowane i niezapakowane, wypieczone i pół wypieczone, surowe i świeże kęsy ciasta, ciepłe posiłki, mięso, ryby, warzywa i wszystkie inne delikatne artykuły żywnościowe.
3. SDCC PW
SDCC SW

(Populair)
-20°C do +40°C
-20°C do +40°C
Automat chłodniczo-garowniczy TAK TAK
4. H 80/20 System -18°C do -38°C Mroźnia + mroźnia szokowa NIE NIE Produkty zapakowane i niezapakowane, wypieczone i pół wypieczone, surowe i świeże kęsy ciasta, gorące produkty, mięso, ryby i wszystkie inne delikatne artykuły żywnościowe.
5. VHD
(JetStream)
-18°C do -28°C Mroźnia (jeden parownik dla wszystkich sekcji NIE NIE Produkty zapakowane i niezapakowane, wypieczone i pół wypieczone, surowe i świeże kęsy ciasta, ciepłe posiłki, mięso, ryby, warzywa i wszystkie inne delikatne artykuły żywnościowe.
6. RKVC
(Variotherm)
-28°C do +25°C System z różną temperaturą dla poszczególnej sekcji (każda sekcja ma swój parownik) TAK NIE
7. Combi Select
(CS)
w zależności od kombinacji Możliwość połączenia kilku urządzeń w jedno kompleksowe TAK NIE



Chłodnicze instalacje komorowe

Technika chłodzenia KOMA – nazwa zobowiązuje. Wydajna technika chłodzenia, klimat pomieszczenia dopasowany do produktu, nowoczesne systemy przepływu powietrza zgodne z formułą KOMA-TPW (Temperatura, Powietrze, Wilgotność), różne rozmiary, podzespoły wiodących producentów jak również fakt, że każdy system jest projektowany, wykonywany i instalowany na życzenie Klienta, skutkuje dostarczeniem przez firmę KOMA urządzeń najwyższej jakości. Optymalna kontrola i regulacja fundamentalnych warunków temperatury, powietrza i relatywnej wilgotności powietrza zapewnią odpowiednio zrównoważone warunki chłodzenia i garowania.
Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze - Chłodnicze instalacje komorowe Rozwiązania dla przechowywania zapakowanych i niezapakowanych wyrobów, wypieczonych i częściowo wypieczonych produktów, świeżych porcji ciasta, produktów kremowych – wszystko jest możliwe.
 
Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze - Chłodnicze instalacje komorowe Konstrukcja pomieszczenia:
Wszystkie pomieszczenia izolacyjne KOMA budowane są z paneli własnej produkcji. Panele wypełnione są wysokociśnieniową pianką poliuretanową wolną od CFC (freonu), o konstrukcji przekładkowej, a łączone stożkowatym mechanizmem blokującym w celu uzyskania wysokiej wartości izolacji. Pomieszczenia głębokiego zamrażania wykonane są z paneli o grubości 12 cm, a pomieszczenia chłodnicze z paneli grubych na 8 cm. Instalacje KOMA można w każdej chwili w łatwy sposób rozbudować lub przenieść. Standardowe białe panele posiadają na zewnątrz w dolnej części wysoką na 30 cm warstwę ze stali nierdzewnej. W opcji dostępne również panele w całości ze stali nierdzewnej. Drzwi w wersji na zawiasach lub rozsuwane (dostępna opcja elektryczna). Wymiary drzwi od 80 x 200 cm do 120 x 200 cm.
Podłoga:
  • Pomieszczenia głębokiego mrożenia posiadają 3 mm płytę ocynkowaną na powierzchni paneli izolacyjnych
  • Pomieszczenia do przechowywania nie posiadają podłogi
Technika chłodzenia:
  • Nowoczesne, półhermetyczne wyporowe posuwisto-zwrotne z napędem korbowym kompresory
  • Duże wydajności parownika i powierzchnie kondensatora
  • Czynnik chłodzący R-404A przyjazny dla środowiska, wolny od CFC (freonu)
Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze - Chłodnicze instalacje komorowe Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze - Chłodnicze instalacje komorowe
 
Recovery KOMA łączą wszystko, czego potrzebują nowoczesne i konkurencyjne piekarnie. Długi czas rozmrażania i fermentacji wraz z nawilżaniem zapewniają niezmienną jakość produktu. KOMA Recovery daje możliwość wypieków według przebiegu programów przez dłuższe okresy czasu, tak różnorodnych jak zapotrzebowania i wymagania dla każdej z Państwa branż.
Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze - Chłodnicze instalacje komorowe Obszerne powierzchnie parownika, przepływ powietrza prowadzony przez niezależny kanałowy system sufitowy i ścianę nawiewową ze stali nierdzewnej, najnowsze sterowanie komputerowe SunRiser, aktywne nawilżanie zgodne z zasadą parowania i doskonale wybrana wydajność chłodzenia stworzone dla połysku, koloru, chrupiącej skórki, jasnej porowatej struktury jak również aromatu i smaku – jedynych w swoim rodzaju unikalnych właściwości wytworzonych w urządzeniach KOMA Recovery.
Dzięki wystarczającej wydajności chłodzenia, delikatnemu przepływowi powietrza i możliwości odszraniania parownika na żądanie, każde urządzenie Recovery może być także użyte jako pomieszczenie do głębokiego mrożenia ciasta.

IBF / KTT

Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze - Chłodnicze instalacje komorowe - IBF / KTT Solidna budowa, maksymalna wydajność chłodzenia, innowacyjna konstrukcja parownika i inteligentny przepływ powietrza – to wymagania stawiane pojemnej, silnej zamrażarce szokowej. Wszystkie te właściwości w imponujący sposób łączy w sobie przemysłowa mroźnia szokowa KOMA "IBF". Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze - Chłodnicze instalacje komorowe - IBF / KTT Duże cogodzinne produkcje do 600 kg/h nie są problemem. Parowniki sufitowe wykonane na zamówienie dla KOMA z pochylonymi silnikami wentylatorów zapewniają oszczędność miejsca i pozwalają na bezproblemową integrację systemów z istniejącymi systemami produkcyjnymi. W opcji dostępny również z KOMA „Rack-Commander” – automatyczny system transportowania wózków. KOMA Blizzard „KTT” dostarcza nawet więcej bezpośredniej mocy chłodzenia poprzez ogromne stojące parowniki. Oczywiście na życzenie, KTT jest także dostępne wraz z automatycznym systemem transportowania wózków.

Rack Commander

Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze - Chłodnicze instalacje komorowe - Rack Commander System transportowania wózków "Rack Commander" zapewnia optymalizację i automatyzację. Sterowanie komputerowe pozwala na automatyzację całego procesu produkcji. Cykle produkcyjne, które obejmują fermentację, chłodzenie i szokowe mrożenie mogą być zautomatyzowane, doskonale sterowane i efektywnie zsynchronizowane poprzez system transportowania wózków.

STEROWANIA KOMA

Obecnie, nowoczesne sterowania komputerowe są standardem we wszystkich urządzeniach KOMA. Następujące rodzaje sterowań są używane w urządzeniach KOMA:
SunRiser AT

Jednostki: CDS, Recovery, garownie
  • Ekran dotykowy panelu wejściowego
  • Wszystkie sekwencje programów można dowolnie zaprogramować
  • Prędkość powietrza i wilgotność regulowane w 1% krokach
  • Każdy dzień może być dowolnie programowany, jako część programu tygodniowego
  • Zdalnie monitorowanie TeleGuard

MonoCell AT

Systemy klimatyzacyjne i chłodnicze - Chłodnicze instalacje komorowe - MonoCell AT Jednostki: pomieszczenia głębokiego mrożenia, pomieszczenia do przechowywania
  • Czas i okres szokowego zamrażania jest dowolnie programowany
  • Automatyczny wybór programu impulsów wentylatora dla szokowego zamrażania i okresów przechowywania
  • Dowolność wyboru czasu i regulacja programów rozmrażania jako część programu tygodniowego
  • Zdalne monitorowanie TeleGuard

TeleGuard – bezpieczeństwo on-line dla Państwa jednostek KOMA

Wszystkie jednostki KOMA mogą być zdalnie monitorowane poprzez system TeleGuard. Wszystkie sterowania jednostek KOMA są kompatybilne z systemem TeleGuard, co gwarantuje Państwu maksymalne bezpieczeństwo. Awarie są natychmiastowo zgłaszane do wydziału monitoringu w siedzibie głównej KOMA. Personel jest w stanie bezpośrednio połączyć się z Państwa jednostką chłodniczą, aby niejako „na żywo” przeglądać wszystkie ważne dane. W ten sposób temperatury i ciśnienia (wysokie ciśnienie, niskie ciśnienie, ciśnienie oleju) mogą być sprawdzone, oblodzenie parownika może być wykryte, a nawet można skontrolować czy drzwi są otwarte.
Potrzebujecie Państwo więcej informacji? Prosimy o kontakt i zapraszamy:

p.chajdas@giko.pl
tel. 0 32 393 28 38

l.p. Oznaczenie Zakres temperatury Co to jest? Sterowanie wilgot-
nością
Ściana ciśnieniowa
i sufit
Przeznaczenie
1. UK +0°C do +8°C Uniwersalna chłodnia NIE NIE Chłodzenie, chłodzenie śmietany
2. UVD (TK) -18°C do -28°C Uniwersalna mroźnia NIE NIE Głębokie zmrażanie ciasta, przechowywanie, magazynowanie
3. RDV (TK) Uniwersalna mroźnia NIE TAK
4. IBF -18°C do -38°C Mroźnia szokowa – parownik podwieszany NIE NIE Mrożenie szokowe
5. KTT Mroźnia szokowa – parownik stojący NIE NIE
6. IBDF Mroźnia szokowa – system ssania dla kast NIE NIE
7. RDV-REC (SunRiser) -20°C do +15°C – duże produkty
-20°C do +20°C – małe produkty
Pomieszczenie Recovery TAK TAK Uzyskiwanie jakości poprzez ożywianie właściwości drożdży;
Klimatyzowanie ciasta;
Łagodny chłód
8. CDS (SunRiser) -20°C do +40°C Automat chłodniczo-garowniczy TAK TAK Uzyskiwanie jakości poprzez długi czas garowania;
Klimatyzowanie ciasta;
Łagodny chłód
9. GR +20°C do +40°C Garownia TAK TAK Garowanie
 
GIKO - piece i maszyny piekarnicze